Vall Fosca. Sortida dos dies

IMG_3568

Pirineu (VAll Fosca):  1er dia.- POBELLÀ-COLLADA DE SANT QUIRI-ERMITA DE SANT QUIRI-COLLADA DE SANT QUIRI-ANGS-SELLUI-BRETUI-MONTCORTÈS-ESTANY DE MONTCORTÈS-MENTUI-POBLETA DE BELLVEÍ.                   – Dies: 11 i 12 de maig-

                                       2on dia.- POBLETA DE BELLVEÍ–ANTIST-ESTAVILL-PONT DEL DIABLE-ERMITA DE BELLERA-SENTERADA.

 

       Uns dies espectaculars a través d´aquestes muntanyes i pobles de la vall Fosca pirinenca a la Primavera, els BTTerans fent explendits recorreguts en bicicleta i les damiseles fent bones i boniques excursions a peu.

       El divendres marxem, en cotxes i per torns, cap a la Pobleta de Bellvehí i quan els últims arribem a l´Era dell Marxant que és on dormirem, ja ens esperen amb la taula parada. Cal agraïr que la resta del grup ens esperés per sopar quan són ja a prop de les 10h. del vespre. Jo, sincerament, crec que nom m´hauria pas  esperat. El cas és que hi havia molta gana. (embotit variat i molt bo i carn a la brasa). Una bona dieta per anar a dormir. Tot i això crec que la majoria vam dormir com uns angelets.

      Esmorzem a les 8h. i tot seguit, agafem els cotxes per anar fins a Pobellà que és on volem començar la volta. Tot just comencem a pedalar que  ja tenim una pujada bastant forteta, el paisatge però  és magnífic (Prats plen de flors, muntanyes i en general paisatge primaveral). Arribem, per fi, al coll de Sant Quiri i tot seguit ens enfilem a la petita ermita de Sant Quiri dalt d´un punt molt panoràmic de la carena -en aquesta ermita el Paco, jo i uns amics hi haviem dormit, fa anys, per seguir a l´endemà la carena i pujar al Tuc de La Cometa, Tossal dels Altars  i el Montsent de Pallars- . Després de romandre una estoneta a dalt comencem a baixar cap els pobles d´Angs i Sellui. Sellui està molt ben arreglat i conservat i en un racó molt bonic i en una Font que hi ha a sota del poble ens mengem l´entrepà que ens han fet a cal Josep.  Seguim fins al poble de Bretui, remuntem fins a Montcortés i anem fins l´estany també situat en un lloc molt bonic.  Just quan hi arribem, “dos homes” (el Paton i el Xavi) es treuen, am un moment, la roba i es banyen sense pensar-s´hi. Uns pacífics pescadors (illegals o no) decideixen anar-se´n una mica més enllà quan ens veuen arribar i a tirar-se a l´aigua els banyistes.  S´hi està molt bé al costat del llac  i estem una estoneta descansant.. Continuem cap a Mentiu per acabar a La Pobleta de Bellvehí.

    Ens dutxem tranquilament  i fem un vermoutet mentre esperem que tornin les excursionistes que han anat a pujar fins a l´estany Gentó i després a l´estany Tort on hi han trobat encara força neu. Déu n´hi dó la caminadeta! Els que hi hem estat sabem que són racons de gran bellesa.

Quan arribem, uns i altres,  quasibé no cal ni explicar-nos les “batalletes” mútues perquè en aquest món, ara tant virtual, tot és al moment i ja ens hem intercanviat un fotimé  de fotos. Penso que està molt bé però, a vegades, no té tanta gràcia. Era bonic, abans, explicar-se les coses quan arribaves però…com ja dèia, ja fa molt anys el Bob Dylan, “els temps estan canviant” tot i que no sé si per bé o per mal . En fi….Després anem, tots plegats, a passejar i a donar un tomb pel poble bo i esperant l´hora de sopar. Sopem molt bé i amb bona i animada conversa, com sempre. El Josep de l´Era del Marxant, ens explica anecdotes del poble i de la seva estada al seminari de Lleida i el Paton i l´Olga escriuen en el seu llibre de visites uns agraïments.

 

Avui sortirem de Bellveí mateix i passarem primer, per carretera, cap a Antist per agafar ja després els camins antics que anaven de poble a poble abans d´haver-hi les carreteres, cap a Estavill, el pont del Diable , l´ermita de Ballera i Senterada i, per carretera, fins a la Pobleta. . A l´entrada del poble d´Estavill on hi ha una Font, fem una paradeta per menjar una mica. Trobem un grup de gent que segueix el GR (Gran Recorregut) fent el camí amb el mateix sentit que el farem nosaltres. Quan entrem al poble trobem una senyora que, amb el seu marit, tenen casa al poble i, ens obren l´esglèsia i ens expliquen històries de les obres dels embassaments i de la construcció de les carreteres. Fins i tot ens conviden a prendre algún refresc dels que han sobrat dels caminaires i que ells havien preparat. Donem un  tomb pe poble i marxem cap al pont del Diable però el Josp-Lluís se n´adona de que ha perdut el GPs. El Paton té la brillant idea de mirar la filmació que ell fa per veure si a la darrera “toma” el Josep-Lluís portava encara el GPs i veu que sí i que no era massa lluny per la qual cosa el Paton i ell tiren enrera i el trobem quasibé allà mateix a sobre d´un tou d´herba.  Quina sort!. el recorregut és ralment molt bonic i panoràmic. Tranquilament arribem a la Pobleta. Les caminaires ja han arribat. han anat a fer una caminadeta, aquesta més tranquila, pels voltants de l´estany de Montcortés.

  Un animat bon dinar serveix de cloenda d´aquests dies fantàstics pedalant i caminant per la Vall Fosca.

 

  Veure els trakks de les voltes que tenen el Josep Bolart i el Ninou.

 

BTTerans: Josep-Lluís Ninou, Josep Bolart, Paco Bolsa, Juanmma Fresnillo, Paton Ferrer, Xavi Vives, Andreu Martínez, Neus Bellavista, Carme Bonada i Joan Mundet.

 

Excursionistes: Olga  Saló, Núria, Neus, Paulina Montes i Iris Montagut i Montse Jiménez.

 

   Joan Mundet Bellavista

Fotos

Vídeo 13 maig

Vídeo 14 maig

ruta dia 13: Pobellà/ Sant Quirí / Moncortés / Pobleta de Bellvehi

ruta dia 14: Pobleta de Bellvehi / Mola de Castell / Estavill / Pont del diable / Senterada

Deixa un comentari