Tuixent

Sembla que aquests quatre dies que passarem per aquí dalt prometen perquè la previsió metereològica és força bona i les zones per les quals ens mourem són molt boniques i interessants. Hem carregat, tal com fem gairebé cada any, les bicis, el dia abans, a casa del Joan Callejón . Aquesta vegada però, en comptes de la furgoneta de l´empresa de les molles del Calle, les carreguem a un camionet del Joan Pocurull i, a l´endemà, a les 7h. ens trobem al davant del Lidel i ,amb diferents cotxes, fem el viatge cap allà dalt. Els “caravaneros” (Paco, Juanma, Miquel i senyores) ja van marxar ahir. Nosaltres, ens parem a menjar-nos l´entrepà que portem de casa a La Colonia Rosal per seguir després tranquil.lament la ruta fins al Molí de Fornols on començarem el recorregut d´avui. Descarreguem les bicis i, per la carretera, anem cap a Tuixent i Josa de Cadí. Passat Josa agafem la pista que, amb una llarga però sostinguda i no molt forta pujada, ens mena fins al coll de Jovell a sota mateix del Cadinell. Mentre pugem podem gaudir de fantàstiques vistes de l´entorn (Cadí, vall de Josa, Cadinell, Pedraforca…). Parades per reagrupar, per contemplar el paisatge i de passada ganyipar una mica i, poc a poc, anem tancant la volta cap als nuclis de Cornellana i de Fornols i fins a tancar la volta al Molí de Fornols. Allà mateix ens trobem amb els que venen d´excursió i… Ostres!. La Neus s´ha fet mal al peu quan tot just sortien a fer una excursió només sortir del cotxe!. Quina mala sort!. L´han portada a Tuixent i una metgesa l´hi ha fet una primera cura però, mentre nosaltres dinem (ciclistes i excursionistes) en el materix Moli de Fronols, l´Andreu i la Neus van cap la Seu d´Urgell perquè la visiti un traumatòleg i li facin una radiografia. Quan estem acabant de dinar ells tornen de la Seu amb la cama de la Neus enguixada. Per sort no li fa mal però la cama està trencada. La Neus en crosses i els demés, pugem amb els cotxes al refugi de l´Arp on dormirem tots aquests dies. Passem la tarda pels voltants del refugi el qual està situat en un lloc molt panoràmic i bonic amb vistes molt àmplies cap a la vall de Josa i bona part del Montsec, Pirineu Central, Cadí….). Un bon sopar i cel.lebració dels 60 anys (amb més d´un any de retard per la pandèmia) del Josep-Lluís… Espelmes i pastís fet per ell mateix i bon cava.El dia 4 els/les que no pedalin porten els cotxes fins a Gósol amb dinar de fi de feta a la Fonda Francisco

Avui, després d´un bon esmorzar, sortim del refugi amb bicicleta i a través de pistes d´esquí de fons, ens anem enfilant, de mica en mica, fins al Prat Llong i el cim de La Tossa Pelada (2.379 mts.) dalt la qual hi arribem després de deixar les bicis uns metres més avall. No és el més alt però és el que té millors vistes cap al refugi de l´Arp i cap a les muntanyes de Cadí. Tornem a les bicis i algun tros a peu i algun tros en bici, arribem finalment dalt del cim del Pedró dels Quatre Batlles (2.388 mts.) el punt culminant de la serra de Port del Comte. A dalt ens hi trobem al Joan Callejón que ha pujat, a peu, tot sol, des del refugi. Una estona a dalt gaudint del moment i del paisatge i comencem a baixar per l´altra banda. En alguns trams cal anar a peu perquè no hi ha camí. La tornada la fem travessant alguns prats molt bonics i anem tancant la volta de mica en mica fins el refugi.. Ha valgut la pena!.Els i les excursionistes han fet també una bonica i interessant excursió. Després de dutxar-nos, dinem al refugi, migdiada i tertúlia en aquest indret fantàstic.

Avui també a l´hora de sopar, hi haurà una altra cel.lebració. El mes que ve el Paco fa 70 anys i se li ha preparat una sorpresa: guirnaldes al menjador, també pastís amb espelmes i uns globus que eren el número 70. També se li ha regalat un equipament complert de roba de ciclista i una samarreta per anar d´excursió. La Carme hi va afegir un maillot que havia portat el Xavi Castellsagué amb els BTTrans.

El tercer dia carreguem les bicis dalt camionet del Joan Pocurull i baixem amb els cotxes fins el Molí de Fornols però aparquem una mica més enllà perquè aquesta vegada no hi dinarem. Descarreguem les bicis i ens comencem a enfilar per una pista fins als nuclis de Montargull , de Sant Pere de La Vansa, i de Padrinàs, passem pel Cortal d´en Roma en un petit prat a mitja pujada, travessem el torrent d´Ossera i acabem de pujar cap dalt de la serra de La Guàrdia. Travessem el barranc de la Font i assolim la collada de cal Reboll amb una bona panoràmica de tot el que ens envolta. Finalment baixada fins al Molí de Fornols. Molt poc abans d´acabar de baixar-hi se li reventa la roda del darrera a la Carme la qual cosa la fa caure pel terra. Un primer ensurt però sortòsament sense massa conseqüències. Un bon cop al colze i alguna peladeta. Després de refrescar-se la ferida al riu, carreguem les bicis al camionet i pugem a dinar al refugi de l´Arp.
Avui els i les excursionistes han pujat als cims de la Tossa Pelada i del Turó dels Quatre Batlles.

Bon dinar, tarda tranquil.la de relax com ja és habitual . Al vespre i a l´hora de sopar, una altra cel.lebració, el sant de L´Olga. Brindem amb cava que ha sobrat de les altres dues cel.lebracions.

Darrer dia al refugi de l´Arp. Cal dir que els guardes i els cuiners del refugi han estat super-atents amb nosaltresm i el menjar molt bo i molt correcte.. Després d´esmorzar, descarreguem les bicis i sortim pedalant des del mateix refugi per baixar cap el coll de Port i des del port agafar una pista que surt del darrera mateix del refugi que hi ha a dalt del port i amb una bona però constant pujadeta bo i flanquejant torrenteres, ens anem enfilant per entre bosc i paisatges molt bonics fins al coll de Mola on hi fem una bona parada per reposar una mica i per gaudir de la panoràmica que es pot veure des d´aquí dalt (Pedraforca, Cadí, etc.). Ara ja sí, una bona baixada fins a Gòsol gairebé tota l´estona amb el Pedra al davant. Quan arribem a Gòsol ens situem davant de Cal Franciscó que és el restaurant en el qual tenim el dinar encarregat i no passen pas gaires minuts que ja veiem el Joan Pocurull que ve amb el camionet i tot seguit, hi carreguem les bicis, mentre arriben els caminaires. Ara ja hi som tots!. Anem a fer un petit tomb per Gòsol i vermout i dinar a Cal Franciscó.

Després del dinar i de la sobretaula, ens col.loquem en els cotxes i fem el viatge de tornada cap a casa. Parada al Brasil (Can Calle) per descarregar les bicis i cada un cap a casa seva.

Han estat uns dies fantàstics per a tots…Bé!. Per la Neus no tant però la recuperació va per bon camí.

(Josep-Lluís Ninou, Josep Bolart, Paco Bolsa, Andreu Martínez, Juanma Fresnillo, Toni Arasa, Miquel Castellsagué, Patón Ferrer, Joan Callejón, Joan Pocurull, Siqui Sánchez, Pep Vargas, Carme Bonada, Neus Bellavista i Joan Mundet.)

Joan Mundet Bellavista

Deixa un comentari